سایه اتفاقات سیاسی و تصمیمات اقتصادی بر شاخص بورس
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ شاخص کل بورس هفته آغازین پاییز را با بازدهی ۲.۷۶درصد پشت سر گذاشت. هفتهای که تحت تاثیر مولفههایی، چون زمزمه احیای برجام و عضویت در FATF، با خوشبینی سهامداران به کلیت بازار سرمایه همراه بود.
رشد هفتگی که شاید دستکم از زمان روی کار آمدن دولت جدید تا کنون بیسابقه بوده است. این در حالی است شاخص کل هموزن نیز در این مدت با افزایش ۲.۸۲ درصدی به کار خود پایان دارد و افزایش نسبی حجم و ارزش معاملات هم از دیگر ویژگیهای معاملات بازار سرمایه در هفته گذشته بود.
البته هر چند همواره رشد حجم و ارزش معاملات به عنوان یکی از محرکهای اصلی برای تداوم رشد این بازار مطرح بوده است، اما با توجه به شرایط کنونی بازار سرمایه نمیتوان به این مولفه در کنار رشد شاخص بسنده کرد و بازار سرمایه برای صعود قابل اعتماد به عوامل بنیادی در کنار مولفههایی، چون کاهش فاصله دلار آزاد و نیما به عنوان یکی از مهمترین موتورهای محرک این بازار و نیز حمایتها از صنایع نیازمند است.
از سوی دیگر رشد قابل قبول بازار سرمایه در حالی در هفته گذشته دنبال شد که فعالان و سرمایهگذاران در تالار شیشهای بیاعتنا به تحولات سیاسی منطقه و به دور از هیجانزدگی اقدام به دادوستد سهام کردند. تحولات سیاسی که روز گذشته به اوج خود رسید و متولیان بازار سرمایه را بر این داشت تا در ساعات ابتدایی صبح امروز، جلسه هیات مدیره سازمان بورس را تشکیل داده و برای کنترل هیجان منفی احتمالی در بازار سرمایه به استناد بند ۱۱ ماده ۷ قانون بازار اوراق بهادار، با هدف حمایت از حقوق سهامداران و جلوگیری از تاثیر هیجانات بر روند بازار، دامنه نوسان همه نمادهای سهام و حق تقدم سهام و صندوقهای سهامی مختلط قابل معامله در بازارهای بورس و فرابورس به مثبت و منفی یک درصد محدود کنند.
این نهمین هفتهای است که دامنه نوسان در تالار شیشهای محدود شده است؛ محدودیتی که هر چند با انتقاد سهامداران مواجه است، اما حداقل برای امروز مخالفتی با آن نشد و برخی معتقدند تصمیمگیری زودهنگام و به موقع متولیان بازار، برای اعمال محدودیتها در تالار شیشهای در مقطع زمانی کنونی برای جلوگیری از بروز رفتارهای هیجانی کارساز هم هست.
در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، باوجود محددویت در دامنه نوسان، شاخص کل افت ۸ هزار واحدی را به خود دید و حجم و ارزش معاملات هم با توجه به صفهای فروش تشکیل شده در بازار و شرایط حاکم بر آن نسبت به هفته گذشته، با کاهش مواجه شد. بررسی آمارها نشان میدهد در پایان معاملات امروز بازار سرمایه ۹۳ درصد نمادها (معادل ۳۲۷ نماد) در بورس و ۸۹ درصد نمادها (معادل ۳۲۸ نماد) در فرابورس منفی بودند. ۸۵ درصد نمادها (معادل ۲۹۹ نماد) در بورس و ۷۶ درصد نمادها (معادل ۲۷۹ نماد) در فرابورس با صف فروش به کار خود پایان دادند و تنها ۵ درصد نمادها (معادل ۱۷ نماد) در بورس و ۷ درصد مادها (معادل ۲۷ نماد) در فرابورس با صف خرید مواجه شدند.